הפקת עיתונים - סטודיו אבישיד
תוכן כתיבת מאמרים

כתיבת תוכן שיווקי תוך שימת דגש על שימוש במילות מפתח רלבנטיות לקידום אורגני | כתבות תחקיר | ראיונות אישיים | פרופיל אישי

תוכן - סטודיו אבישיד

הבעיה של מחר, הפיתרון היום

הדיירים המאתגרים ביותר בין דיירי התחדשות עירונית, הם אוכלוסיית המבוגרים.
עו”ד גיא פרבמן סבור שמדובר בנושא מדיני, בינתיים הוא מספק פתרונות ייחודיים משלו

מאת: אריאל גושן-לוי | מוסף התחדשות עירונית, מצורף לישראל היום

מאת: אריאל גושן-לוי
מוסף התחדשות עירונית, מצורף לישראל היום

עובמשרד של עורך דין גיא פרבמן, מתעסקים לא מעט בנדל”ן, בעיקר בהתחדשות עירונית. אבל אצל עו”ד פרבמן אפשר למצוא התייחסות מזווית שלא ניתן למצוא בהרבה משרדים – חזון לטיפול באוכלוסיית המבוגרים, שנחשבת למאתגרת ביותר מבין דיירי בניינים.
כשהוא שוטח את משנתו, עו”ד פרבמן נשמע כאילו יש לו אג’נדה, אבל הוא מבהיר מיד שהמציאות היא שהובילה אותו לתחום. “אני ממש לא בא מבית עם אג’נדה סוציאליסטית”, הוא אומר, “אבל אני מתעסק בהתחדשות עירונית כבר הרבה שנים, מעל 15, ואני יושב מול אנשים בני יותר מ-80, שהדירה היא כל רכושם, ואני מבין שאנחנו דואגים להכל, חוץ מאשר לעתיד של הדור השלישי”.
ואם עבור עו”ד פרבמן הטיפול באוכלוסיית המבוגרים לא התחיל כאג’נדה, עכשיו הוא כבר כן. עד כדי כך, שלעו”ד פרבמן יש חזון בעניין. “לפעמים אנחנו לא חושבים על דברים עד שהם מתפוצצים לנו בפרצוף”, הוא מפרט. “כרגע הדברים עדיין מתנהלים בשוטף, אבל אם לא תושקע מחשבה באיך לטפל באנשים האלה, נמצא את עצמנו עם אוכלוסיה חדשה של אנשים שנמצאים בפני בעיית העוני”.
עד כדי כך? תסביר.
“מדובר בדיירים מבוגרים, לפעמים חולים, חלקם עולים חדשים, וכמעט כולם קשי יום שהדירה היא הנכס היחיד שלהם. הם גרים בבנין רעוע ומוזנח, משלמים ארנונה נמוכה יחסית ודמי ועד בית נמוכים.
“ואז, נגיד שעברנו הכל בשלום, פתאום הם מוצאים את עצמם עם דירה חדשה אמנם, שווה יותר, אבל בלי יכולת להחזיק אותה כי פתאום יש חברת ניהול שצריך לשלם לה 600-700 שקל בחודש, וגם הארנונה עולה בהתאם.
“עכשיו, לפני ההתחדשות העירונית הם חיו על קצבאות, עם סכום מוגבל. אז הם עברו לדירה חדשה, אבל ההכנסה נשארה כמו שהיא, רק שעולה להם הרבה יותר כסף להחזיק את הדירה, ושם הבעיה. אדם כזה מקבל דירה יותר יקרה, אבל מגיע למצב שהוא לא יכול לגור בה”.
הוא יכול למכור.
“זהו, שזה בדיוק המעגל. נגיד שהוא ימכור, ואפילו ברווח. אחרי עסקת המכירה והקנייה, עם כל ההוצאות מסביב, כבר לא ישאר יותר מדי מהרווח, ואותו דייר מבוגר ייאלץ גם לעבור, שזה משהו שהם לא רוצים וגם ייאלץ לקנות בשכונה לא יקרה. ואני חושב שאם לא ניזהר, בעוד כמה שנים נמצא את עצמנו שוב עם שכונות מצוקה, שיחליפו את אלה של היום”.
עם הניסיון שלך, מה אתה יכול להציע להם?
“קודם כל, אני בוחן טוב טוב את העיסקה, ורואה איך אני שומר עליהם. אנשים כאלה צריכים טיפול אחר, התייחסות מיוחדת לא רק כפרטים, אלא כאוכלוסייה. אני תמיד דואג להסביר לדייר כזה מה ההשלכות העתידיות של שדרוג הדירה שלו”.
איך עושים את זה בלי לפגוע בדיירים האחרים?
“נורא פשוט, דואגים לפתרונות. יש לי המון מפגשים עם דיירים מבוגרים, והבנתי שההתנגדות הראשונית שלהם נעלמת כשהם מתחילים להסתנוור מהמטראז’ ותוספת הערך לדירה. אז אני טורח להסביר להם את המשמעות ונותן להם נתוני אמת, כדי שיבינו לאן הם הולכים. שום דבר מזה לא בא על חשבון הדיירים, חד משמעי, כי אני מספק פתרונות”.
כיום, הפתרונות של עו”ד פרבמן נקודתיים. יש לו חשש שדייר מבוגר לא יודע מה הן זכויותיו, הוא מפרט לו. הדייר לא מבין את המשמעות, הוא מסביר ודואג להגן על הדייר. “הייתי חלק מפרויקט בבת ים, שבו הצלחתי לשכנע את הקבלן שחלק מזכויות הדיירים יהיה סכום כסף שהוא יפריש לטובת קופה שתכסה לדיירי הבניין המבוגרים חלק מההפרש בין הסכום שעולה להם להחזיק דירה, לבין הסכום שיעלה להם. אמנם לא לכל החיים, אבל לכמה שנים טובות זה יספיק להם”.
עו”ד פרבמן אגב, לא מסתפק בתשובות הנקודתיות הללו. לדעתו, חייבים פתרון מדיני-חברתי. “התחדשות עירונית הינה תהליך בתנועה, ובמצב כזה לא תמיד חושבים על הדברים ואז זה מתפוצץ לנו בפנים. חייבים לטפל בזה בצורה פחות כלכלית ויותר חברתית, אחרת נמצא את עצמנו עם שכבת עוני הולכת וגדלה של מבוגרים עניים, שגם ככה מצבם לא מזהיר.
“את הפתרונות האלה חייבת לספק המדינה, ויש מה לעשות. אפשר למשל להחליט שאדם מעל גיל מסוים, יקבל פטורים. למשל, הנחות בארנונה. אפשר שדייר בגיל השלישי יקבל תוספות מוקטנות, של הרחבת דירתו ובתמורה נוספת בגין שטח שלא קיבל, ימומנו לו דמי הניהול והארנונה המוטלים הצפויים בסוף הפרויקט. אפשר להחליט שחלק מהיטל השבחה ילך לטובת העניין. אפשר לעשות הרבה דברים, צריך רק לקחת החלטה. יש מספיק גורמים שיכולים להגן על דיירים מבוגרים. משרד האוצר, שחייב לתקצב את זה, משרד הפנים שצריך לקבל החלטות מוניציפאליות, משרד השיכון והבינוי, וכמובן המשרד הממשלתי האמון על תיק הגמלאים”.
עו”ד פרבמן היה אחד מראשוני עורכי הדין שהחלו לעסוק בהתחדשות עירונית. הוא ראה אז את הפוטנציאל וזיהה את הדבר הבא. היום, כשהוא מספק פרספקטיבה יוצאת דופן לתוכנית הזו, כדאי להקשיב לו.

גיא פרבמן – משרד עורכי דין
טל: 03-6129607
דילוג לתוכן