אחרי שחידשה את מתחם התחנה, השעון ביפו ושכונת שפירא, "עזרה ובצרון", חברת בת של עיריית תל אביב יפו, מסמנת את היעד הבא:
לאפשר לזוגות צעירים לגור במרכז, מבלי להתפשר על איכות הדיור
מאת: אריאל גושן-לוי | מוסף התחדשות עירונית, מצורף לישראל היום
מאת: אריאל גושן-לוי
מוסף התחדשות עירונית, מצורף לישראל היום
אם תתנו לאלי גינזברג, מנכ”ל חברת “עזרה ובצרון”, לדבר אתכם על התחדשות עירונית, תצטרכו זמן. אחרי עשר שנים בתפקיד, הוא עדיין מתלהב כאילו רק אתמול מונה. גינזברג, בן 57, האיש שעומד בראש החברה להתחדשות עירונית בתל אביב, מכיר כל פינה, כל תוכנית, כל פרט ופרט.
הוא שולף מספרים, מפרט תוכניות, ומסביר את פעילות החברה בעיניים עצומות. “בניגוד לחברות עירוניות אחרות ולהבדיל מיזמים פרטיים, אנחנו לא מרוויחים כסף על כל יחידת דיור”, מבהיר גינזברג.
“תפקידנו הוא לדאוג לרווחת התושבים ולכן אגף התחדשות עירונית בחברה פועל שלא למטרות רווח. בסופו של דבר החשיבות הגדולה של גוף ציבורי היא ביכולת הראיה הרחבה שלו וביכולתו לשמור על איזון שטוב הן לתושבים והן ליזמים”.
כחברה עירונית, “עזרה ובצרון” אחראית בדרך זו או אחרת כמעט על כל הבנייה בתל אביב יפו. היא מקדמת תוכניות תמ”א, אחראית על שימור מבנים, שיקום שכונות ודיור בר השגה, ואפילו על הנגשת מבני ציבור. “האנשים שלי לא מרווחים אחוזים, והם לא נמדדים לפי כמות הכסף אלא לפי מספר הפרויקטים שהם מוציאים אל הפועל”, אומר גינזברג. “יש לנו רגישות לתושב, ואנחנו רואים בתושבים שותפים מלאים לתהליך. לרוב תהליכי התחדשות עירונית הם מורכבים מאוד וארוכי טווח, אנחנו עובדים מאוד קשה על מנת לספק לתושבים את כל הידע והכלים הנדרשים להם עם יציאת הפרויקט לדרך”.
נעמה בן זאב, סמנ”כלית החברה, מדגישה את הקשר עם הגורמים השונים. “אנחנו לא תחרות ליזמים. להיפך, אנחנו כתובת עבורם. אנחנו כתובת קודם כל לתושבים, אבל כל יזם יכול לפנות אלינו ולהיכנס למאגר, כדי שכשנוציא מכרז לפרויקט, הוא יוכל להשתתף בו”.
דייר שפנה לעזרה ובצרון, מקבל תחת קורת גג אחת את כל השירותים הקשורים בתהליכי התחדשות עירונית, ליווי וייעוץ מקצועי כבר משלב התכנון, ניהול הפרויקט בפועל ועד בקרה על העבודה עם מסירת הפרויקט. תושבי העיר נהנים משדרוג בתנאי המגורים ומעלייה בשווי הנכס.
כך קורה בימים אלה בפרויקט הגדול הבא של “עזרה ובצרון”. אחרי מתחם התחנה, השעון ביפו, שיפוץ שכונת שפירא ועוד, רחוב לה גארדיה הוא היעד הבא. “לקחנו קבוצת בתים ברחוב, מספרים 35-55, ואנחנו מקדמים תכנית בוועדה המקומית”, אומר גינזברג. “מה שקרה זה שכבר עכשיו, בשלב הזה, דירה של 65-70 מטר, שעלתה קודם משהו כמו 1.2 מיליון שקל, שווה כרגע 1.8 מיליון. זה, רק בזכות תחילת התהליך, עוד לפני שעלה טרקטור”.
הפרויקט בלה גארדיה עתיד לקרב את החברה עוד יותר אל התושבים. החברה לקחה נכס המצוי בבעלותה והממוקם בלב רח’ לה גארדיה, ומשפצת אותו כעת במטרה שיהפוך למרכז מידע לכל תושב. “נהפוך את המקום לבית של התחדשות עירונית”, מספרת בן זאב. “נקיים שם פגישות, ישיבות, נהיה כתובת בתוך השכונה. ככה נהיה הרבה יותר נגישים וקרובים לשטח”.
כחברה עירונית, הפועלת למען התושבים במטרה לייצר אפשרויות מגורים ראויות בעלויות מוזלות, עזרה ובצרון מובילה בשנים האחרונות גם את פרויקטי הדיור בר השגה. בהנהגתו של ראש העירייה רון חולדאי, מדובר במדיניות עירונית שמאפשרת לבני מעמד הביניים להמשיך להתגורר במרכזי הערים מבלי להתפשר על איכות הדירות וליהנות מסטנדרטים מתקדמים. “תל אביב מתפתחת בקצב מהיר מאוד, עם הגירה חיובית, וחייבים לתת לזוגות צעירים אפשרות לגור בעיר בלי לברוח לפריפריות”, מסביר גינזברג. “העיר כמדיניות רוצה לעזור להם, אז למשך מספר שנים הם מקבלים עזרה במימון שכר הדירה, עד שהם עומדים על הרגליים”.
בזכות העובדה שמדובר בהסתכלות רחבה על הקהילה, הפרויקטים מבוצעים מתוך ראייה סביבתית ארוכת טווח, הכוללת שמירה על שטחים פתוחים, הוספת ריאות ירוקות בשכונות הקיימות ושיפוץ תשתיות ציבוריות.
היתרון של “עזרה ובצרון”, אומרת בן זאב, מאוד ברור. “אנחנו פשוט הכתובת הכי אובייקטיבית לפנות אליה. המטרה שלנו היא לחדש את העיר, להוציא פרויקטים לפועל, להצליח לייצר חיבור נכון ומוצלח בין העירייה, התושבים והיזם. כשפונה אלינו תושב, אנחנו בודקים עבורו את כל זכויות הבנייה והאופציות התכנוניות שלו, מביאים בפניו את כל המספרים, ומכאן הוא יכול לכלכל את צעדיו. וכל זה ללא כל עלות מצידו”.
לגינזברג חשוב להדגיש עוד יתרון של “עזרה ובצרון” כחברה עירונית. “הכל אצלנו מתנהל בשקיפות מלאה”, הוא אומר. “אנחנו בעצם מממנים עבור התושב את כל התהליך הביורוקרטי, באים אליו עם תוכנית, והוא יכול לבחור איזה יזם וקבלן שהוא רוצה. בזכות העובדה שזו חברה עירונית אנחנו גם יכולים להביא לו יזמים גדולים.
“אנחנו נותנים לתושבים את כל המעטפת עד לביצוע, ואת הפיקוח אחריו, בקיצור, את כל השירותים שצריך. אנחנו פשוט סופרים את התושבים”.
דף הבית » בית עם כתובת